Manual streaming

lloc: Moodle Institut Pompeu Fabra (Badalona)
Curs: CONTINGUTS DIGITALS DE L'EQUIPAMENT AUDIOVISUAL DE L'AULA TECNOLOGICA
Llibre: Manual streaming
Imprès per: Usuari convidat
Data: dimecres, 4 desembre 2024, 19:55

1. Streaming

Es tracta d'una retransmissió en directe d'un contingut gravat a través de càmeres i telèfons mòbils. 

Al centre tenim el següent material per poder dur-los a terme:

La manera més senzilla per realitzar-lo és a través de la plataforma Zoom i amb la possibilitat d'enllaçar-ho a una transmissió en directe per Youtube. 


2. Com es realitza un streaming?

En primer lloc, és imprescindible tenir tot l'equipament carregat. Pel muntatge dels equips:

Per començar, s'ha d'endollar al corrent, comprovar que tot està correcte, situar-la a l'espai principal, ja que serà l'opció fixe del nostre streaming. 

La càmera necessita estar conectada a una capturadora per poder utilitzar-la en el streaming. Necessitem el cable micro USB--- HDMI (nº13)

    • Capturadora - Blackmagic (OBS)

Aquest aparell ens permet connectar diverses càmeres a la vegada i gestionar-les. Però pel que fa als streamings l'utilitzarem com a capturadora. Ens permetria connectar fins a 4 càmeres diferents, però amb la limitació que aquesta connexió ha de ser amb cable, és a dir, que les càmeres han d'estar fixes en el mateix espai. 

Ens hem d'assegurar que tots els cables estan connectats correctament: el corrent, la connexió amb el PC (cable nº3), i totes les càmeres que considerem necessàries mitjançant connexió HDMI. 

Per la utilització de la capturadora cal que tinguem instal·lat al PC el software d'ATEM Mini. No el farem servir directament, però si no, no podrem realitzar el streaming. 

    • Go Pro

Per utilitzar la GoPro en un streaming hem d'activar l'ús d'aquesta com a WebCam. Per fer-ho:

  1. Instal·lar al PC el Software GoProWebCam
  2. Connectar la GoPro en un PC

Això vol dir que la GoPro haurà d'estar connectada al PC durant tot el streaming, limitant-nos el moviment, però aquest ordinador pot ser un diferent on tenim connectada la càmera principal, ja que per la GoPro no necessitem la capturadora. Per ralitzar aquesta connexió necessitem que la GoPro dugui la carcassa:

 

En cas que la funció o l'aplicació GoPro WebCam no funcioni es pot utilitzar una capturadora de vídeo Aquesta s'ha de configurar mitjançant l'OBS Studio (explicat en el pròxim capítol).  La connexió dels cables ha de ser la següent:

    • Mòbil

El mòbil és l'equip més senzill d'utilitzar ja que només requereix de tenir descarregat l'app del Zoom, estar carregat i tenir un trípode o Gimbal. 

2.1. Configuració OBS Studio

L'OBS Studio, disponible al Portal d'Aplicacions dels nostres portàtils, és un software lliure de gravació de video i  transmissió en viu. 

En el nostre cas l'utilitzarem com inermediari entre una segona càmara pel nostre streaming. És imprescindible per poder utilitzar les càmeres com a imatge de sortida en el Zoom. 

La seva configuració és senzilla:

 Això és el que veiem quan obrim l'aplicació per primera vegada. A nosaltres ens interessen dos dels apartats per tal de confif¡gurar la nostra càmara:

  1. Origen (Sources), on hem d'introduir la nostra càmera. Hem de clicar al signe + per poder afegir-la. En aquest moment se'ns obre un desplegable on hem de seleccionar dispositiu de captura de video:

En aquest moment podem assignar un nom al nostre dispositu, i un cop fet s'obre una nova pestanya. En l'apartat de dispositius hem de seleccionar USB video. Ja que és la manera en que la capturadora està unida al nostre ordinador. En seleccionar-ho s'han de guardar les condicions:


En aquest punt en l'OBS ja poodem veure la imatge registrada per la càmera, i podem ajustar el contingut que volem que s'emeti. I ara per poder utilitzar-la en el Zoom hem de:

2.  Iniciar la càmera virtual, en l'apartat de controls. Apareixerà un cercle vermell en l'icona de la barra inferior per indicar-nos que s'està emetent. I un cop finalitzada l'emissió en directe, simplement li donarem a Atura la càmera virtual




2.2. Configuració Audio

Per la realització d'un streaming, la cofiguració del so és un punt molt sensible, si és com en el nostrre cas on volem emetre unes pràctiques en els tallers o laboratoris, on per norma general hi ha soroll de fons. 

De manera que la recomanació principal és emetre sense so, utilitzant una música de fons, però amb la possibilitat de fer servir micròfons en punts concrets. 

Nosaltres disposem de dos micròfons diferents:

  • Micròfon de mà
  • Micròfon inalàmbric/de corbata

Per que el so es pugui emetre pel streaming aquest ha de passar per la capturadora o ve pels mòbils que són directament un dels participants del streaming. 

Principament utilitzarem el micro de corbata. Connectarem el receptor directament al mòbil amb el cable corresponent (nº.?¿?) o a l'espai per microfons de la capturadora. 

Des del receptor es pot gestionar si volem utilitzar els dos micròfons de corbata o si volem mutejar un dels dos quan l'altra persona està parlant. Els micròfons de corbata també funcionen sense el cable de corbata i tenen l'avantatge que són inalàmbrics.



3. Configuració Zoom

Utilitzarem l'aplicació Zoom, ja que ens permet gravar les videotrucades, però sobretot, perquè ens permet obtenir un enllaç per transmetre online via YouTube (el que utilitzarem nosaltres i s'explica en el següent capítol) o altres plataformes.  

Hem d'escollir un dels PC com a principal des d'on es farà la "realització" del streaming: és a dir, des d'on seleccionarem les diferents imatges que s'emeten, quines càmeres podem fer servir, quins usuaris permetem que accedeixin a l'emissió, podrem posar pantalles introductòries o de pausa, etc. 

Amb la configuració que nosaltres hem treballat, és important que l'altre ordinador, i fins i tot l'usuari que es registri amb el mòbil tinguin el rol de propietari

Quan iniciem la videotrucada en el Zoom hem de dictaminar un seguit de paràmetres, per tal d'evitar interferències d'àudio i poder controlar quina és la pantalla que s'està emetent en cada moment: 


Un cop generada la trucada hem de configurar les càmeres que utilitzarem. Això es fa mitjançant la fletxeta que hi ha al costat de la icona de vídeo que ens obre un menú on triar quina és la imatge que emetrem. Nosaltres tindrem per escollir entre la càmera principal, mitjançant la capturadora, o la GoPro. En aquestes imatges es veu la configuració per la càmera principal:


Existeix la possibilitat de posar portades i imatges fixes quan hi ha pauses, que es transmetran mitjançant compartició de pantalla i seleccionant la imatge desitjada que tindrem oberta en el nostre ordinador. 

Anteriorment, s'ha comentat la possibilitat de posar una música de fons pel nostre streaming. Per fer-ho:

  1. Seleccionar compartir pantalla
  2. Opcions avançades
  3. Compartir audio de la computadora

És important tenir descarregat un audio de fons prèviament per reproduir-lo de fons. 



4. Transmissió Online

Zoom, connectarem amb la càmera principal i les càmeres auxiliars amb diferents usuaris amb el nom de la sala corresponent. 

Amfitrió + coamfitrió: això ens permetrà fer la gestió de les imatges des de dos ordinadors diferents. 

És important configurar que tots els usuaris entrin silenciats des d'un inici i sense la possibilitat que els usuaris ho modifiquin, per evitar el soroll de fons no desitjat i les interferències entre els micròfons. 

A la barra inferior de Zoom hem de donar-li a l'opció de més i seleccionar:



a) Live on Youtube, si volem fer la configuració directament des de Zoom. No ens permet programar una emissió i per tant, no tindrem el link fins l'últim moment.
b) Live on Costume Live Streaming Service, ens permet haver programat l'edicció prèviament a Youtube i en el moment de la reunió configurar-ho ràpidament

4.1. Retransmissió Live a Youtube

Aquesta opció és més directa, però no et permet tenir el link prèviament. 

Per poder emetre la retransmissió del Zoom s'ha de seleccionar l'opció Live on Youtube i immediatament s'obrirà la següent pestanya al navegador:


Aquí s'ha de selccionar el conte amb el que voldrem emetre a Youtube. En fer-ho apareix una nova pantalla on hem de selccionar el títol i la privacitat de la nostra retransmissió:

    • Públic
    • Privat
    • Ocult


Es carregarà l'emissió i s'iniciarà immediatament


4.2. Retransmissió programada

En primer lloc s'ha de programar una retransmissió en directe, per fer-ho:

  1. Entrar a youtube.com (també es pot fer amb altres plataforme, però nosaltres hem utilitzat aquesta)
  2. Donar-li a l'icona de crear un video, a la part superior 
  3. I seleccionar l'opció d'emetre en directe en el desplegable que s'obre:
  4. En fer-ho, sobre el Youtube Studio on hem de seleccionar el botó blau de programar una reproducció en directe
  5. Tot seguit s'obre un nou quadre on anar anotant la informació relativa a la retransmisió: Títol, data, descripció, miniatura, si el contingut és creat per infants, visualització, etc. Cal seleccionar i anar omplint amb allò desitjat.

Un cop programada l'emissió, cal anar a Zoom el dia indicat iniciar la trucada i seleccionar l'opció de Costum Live Streaming Service. 

En fer-ho s'obre la següent pàgina en el navegador:


On s'hauran d'omplir els tres recuadres amb la informació requerida que apareix al Youtube Creator Studio:


La URL de transmisió en viu s'obté en clicar a la fletxa de l'esquerra del botó de la part superior d'Emet en Directe. Aquest link és el que s'ha d'enviar al possible públic, ja que és des d'on accediran al Streaming

Un cop omplerta aquesta informació, ja comença la transmissió en directe que es pot parar en qualsevol moment, tant des del Zoom com des del control de Youtube

5. StreamYard

STREAMYARD HERRAMIENTA PARA HACER ENTREVISTAS EN DIRECTO Y PROPUESTA  DIDÁCTICA - TICTEANDO

Es tracta d'una plataforma per transmetre videos en directe,  gravar i emetre videos prèviament gravats. 

És molt senzilla d'utilitzar i molt intuitiva. 





Permet compartir pantalla, afegir diverses càmeres i escollir la seva disposició, posar música de fons i més complements amb l'opció de pagament. 

6. Punts importants

  • Tenir tot el material carregat (mòbil i GoPro) i tot el cablejat controlat
  • Fer un test abans de començar el streaming, per comprovar que tot funciona.
  • Les càmeres han d'estar el més estàtiques possibles, ja que si no pot marejar als usuaris. 
  • Per seleccionar la càmera que volem emetre s'ha de seleccionar l'opció spotlight, que ens permet maximitzar dos càmeres. També podem visualitzar totes les càmeres a la vegada.